SlovenskýSrpski


Sídlo komory na Slovensku:
Grosslingová 4,
81109 Bratislava

Kontaktná adresa v Srbsku:
Augusta Cesarca 18,
21 000 Novi Sad

Novinky










Prvá digitalizovaná farma v Srbsku

V obci Krivaja pri Báčskej Topole bola 20.marca 2018 otvorená prvá farma ktorá využíva inteligentné digitálne technológie v Srbsku. Komplex bol navrhnutý a zrealizovaný Inštitútom"BioSens", ktorý sa zaoberá výskumom a implementáciou IT technológií v bio-systémoch, v spolupráci s poľnohospodárskym výrobcom Krivaja d.o.o. Oba subjekty spolupracujú vrámci projektu "Antares", ktorý je spoločne financovaný Európskou Úniou a Vládou Srbskej republiky. Prevádzku digitalizovanej farmy spustila premiérka Srbska Ana Brnabić,ktorá vo svojom príhovore podotkla že portwatch "Otvorenie digitalizovanej farmy dokazuje že je Srbsko lídrom v regióne ktorý má potenciál stať sa evropským lídrom vo využití nových IT technológii v poľnohospodárstve." Povedala tiež, že vláda zainvestuje14 milionov eur na výstavbu novej budovy Inštitúta "BioSens", pričom je dôležité aby projektová dokumentácia bola čím skôr dokončená, aby sa mohlo začať s výstavbou. Digitalizácia pôdy bola vykonaná pomocou dronov, senzorov, robotov, ako aj satelitných snímkov ktoré poľnohospodárom umožňujú okrem iného dostáť sa k presným dátam súvisiacím so zavlažovaním a hnojením pôdy.

Farma bude plniť aj edukačnú úlohu. Miestny farmári sa v nej môžu zoznámiť s novými IT technológiami a metódami ktoré im pomôžu zlepšiť výnosi: Od prípravy pôdy, siatia, zavlažovania, výživy rastlín, po žatvu a prípravu pre nasledujúce obdobie. Taktiež sa budú môcť informovať o spôsobe používania dronov ospôsobe používania dronov na mapovanie terénu ako aj nasledovanie rastu a chorôb rastlinných kultúr. V nasledujúcich troch rokoch budu vytvorené ďaľšie digitalizované farmy, ktoré budú tematický orientované na bio – výrobu,ovocinárstvo a vinohradníctvo. Digitalizácia umožňuje aby sa aj s menším mnošstvom vstupov dosahovali väčšie výnosi a udržateľná poľnohospodárska výroba" – Hovorí na tému Vladimir Crnojević, riaditeľ Inštitútu BioSens.Plocha digitalizovanej farmy má rozlohu 2.325 hektárov. Okrem fyzickej časti digitalizovanej farmy, týkajúce sa vybavenia a mechanizácie, je tu aj jej virtuálna časť – Platforma digitalizovaneho poľnohospodárstva Srbska "AgroSens".Platforma umožňuje sledovanie stavu plodín a plánovanie poľnohospodárskych aktivít pomocou mobílneho telefónu alebo počítača, využitím zhromaždených dát zo satelitu, dronov, robotov, rôznych senzorov a meteorologických staníc. Základný servis platformy je bezplatne prístupný na webe AgroSens. Servis a funkcionality s ním spojené sa pravidelne rozširujú.

Šéf delegáciie Európskej Únie v Srbsku Sam Fabrici poukázal na to, že poľnohospodárstvo v Srbsku je dôležitou hnacou silou a faktorom rozvoja krajiny a že za posledných šesť až sedem rokov sa export poľnohospodárskych výrobkov zo Srbska zdvojnásobil. Ako uviedol,Európska Únia je dnes významným investorom, obchodným partnerom a donátorom Srbska, ktoré bude aj naďalej podporovať v procesoch reforiem na ceste európskej integrácie,fausse montre ako aj pracovať v prospech hospodárstva a občanov Srbska. Srbsko môže tiež naďalej počítať s podporou Únie v oblasti inovácií, prostredníctvom projektu "Horizon 2020" a v oblasti poľnohospodárstva prostredníctvom programu IPARD, ktorý poskytne financie vo výške 175 miliónov eur.


Zdroj: Portál e -Kapija


















      ©SSOK 2014