SlovenskýSrpski


Sídlo komory na Slovensku:
Grosslingová 4,
81109 Bratislava

Kontaktná adresa v Srbsku:
Augusta Cesarca 18,
21 000 Novi Sad

Novinky










Čoskoro aj cudzinci budú môcť vyrábať srbské zbrane


Od mája roku 2018, v Srbsku sa umožní cudzincom participovať v zbrojárskom a špecializovanom biznise. Umožní to nový srbský zákon o výrobe a obchodovaní so zbraňami a vojenským vybavením. Prijatie nového zákona sa očakáva v máji roku 2018 a bude okrem iného definovať spôsob účasti zahraničného kapitálu v obrannom priemysle Srbska (OIS), ako aj spôsob investovania do štátneho vojenského priemyslu . Povedal asistent ministra obrany pre hmotné zdroje Nenad Miloradović, pre tlačovú agentúru TANJUG.

"Zákon bude definovať možnosť založenia zbrojárskej spoločnosti záhraničným investorom. Investor bude musieť preukázať jasnú investičnú stratégiu, ako aj predchádzajúce odporúčania a bude musieť preukázať kompatibilitu svojich plánov s obrannou stratégiou štátu. Nový zákon umožní zahraničnej spoločnosti stať sa menšinovým partnerom štátnym spoločnostiam pre špecializovanú výrobu, maximálne so 49% vlastníctvom." - Hovorí Miloradović. Okrem ôsmich spoločností zo skupiny OIS, pôsobia v Srbsku ďalších 55 výrobcov zbraní a vojenských zariadení, z ktorých 42 je v súkromnom vlastníctve. - Uvádza sa na srbskom biznis portáli e-Kapija.

Zahraničný investori sú už prítomní v srbskom zbrojárskom biznise. Medzi ními je aj slovenská "MSM group", ktorá pôsobí v rámci "Czechoslovak group" a ktorá v roku 2017 oficiálne prevzala strojársky závod "14. oktobar" v meste Kruševac. Bývalí gigant strojárskeho priemyslu, v minulosti vyrábal ťažkú mechanizáciu, bágre a pásové traktory, no 30% výroby bolo orientovaných na špeciálnu výrobu veľkokapacitnej munície a diely pre tanky.

Štát dlhé roky neinvestoval do domáceho obranného priemyslu. Ten sa ukázal ako obzvlášť životaschopné odvetvie a udržal sa po celé tieto roky len vďaka svojej výrobe. "Tieto podniky za posledných 5 rokov zainvestovali do svojej výroby 114 miliónov eúr. Znamená to, že tieto spoločnosti majú zabezpečenú výrobu na najbližšie dva roky. Počíta sa s novými investíciami, preto sa štát rozhodol investovať do tohto odvetvia 60 milionov eur ročne." - Povedal Miloradović.replique montre

Počíta sa aj s technologickým zlučovaním spoločností, vysvetľuje Miloradović a upresňuje, že sa v tomto prípade jedná o výrobu munície, elektronických a leteckých komponentov, ako aj o výrobu terénnych automobilov a zbrojársky priemysel. Tiež dodáva, že dane a príspevky zamestnancov zo špecializovaného priemyslu za posledných päť rokov predstavovali približne až 40 miliárd dinárov ( cca 380 mil. Eur) ktoré sa vliali do rozpočtu štátu.

Podľa údajov z portálu e-Kapija, 213 spoločností v segmente exportu zbraní a zbrojnej výbavy, zamestnáva v Srbsku okolo 20 000 ľudí.



















      ©SSOK 2014